Lav en blog – den komplette guide

I denne guide vil jeg komme med en let og overskuelig guide til, hvordan du kan lave din egen blog. Jeg får jævnligt spørgsmålet “Lav en blog, selv? Er det ikke svært”. Der findes diverse blog services på nettet, hvor du hurtigt og nemt kan gøre det – men der har man ikke samme frihed som man har ved at lave en blog på sit eget domænenavn.

Det giver en masse fordele som man vil kunne drage nytte af med tiden, når man lærer mere til hvordan man driver en blog. 

I denne guide vil jeg tage udgangspunkt i at lave en blog hos Simply.com med Content Management Systemet (CMS) WordPress. 

Hvad er WordPress?

WordPress er det som man i fagsprog kalder for et content management system, som kort forklaret er et system der bruges til at styre indholdet på en hjemmeside. 

WordPress er et utroligt simpelt værktøj, som danner grundlag for mange hjemmesider verden over. Faktisk bliver mere end 35% af alle hjemmesider i verdenen drevet af WordPress, hvilket er suveræn det mest brugte system.

Det er som udgangspunkt gratis at benytte sig af WordPress og man kan uden problemer lave en hjemmeside som basere sig på WordPress samt gratis plugins og temaer. Hele essensen bag WordPress er at man som udgangspunkt har et helt basalt system, som kan det basale der er behov.

Udfra grund systemet har folk så mulighed for selv at tilpasse det, så det passer perfekt til deres eget behov. Det gør man ved hjælp af plugins som er små tilføjelsesprogrammer samt temaer for at ændre udseendet på siden. 

Jeg vil i denne guide tage udgangspunkt i gratis plugins og temaer for, at de fleste kan være med – men vil henvise til betalte plugins jeg selv har stor erfaring med. 

Køb domæne – Giv din blog sit eget unikke navn

Domænet er selve navnet på din hjemmesider/blog – i mit tilfælde mit domæne til siden her SimonR.dk. Der er total valgfrihed i forhold til, hvad du vil kalde din blog og hvad dit domænenavn skal være.

Et domæne kan bruges til mange ting – for det første bruges det primært til at tilgå din hjemmeside. Det er den adresse man skriver i adresse feltet i sin browser, og som man deler med andre. 

Yderligere er der mulighed for at oprette en unik email, som f.eks. [email protected]æne.dk.

Do and don’t med domænenavne

Jeg har valgt at liste et par enkelte do’s and don’ts når det kommer til valg af domænenavn. Mange mennesker har måske aldrig haft et domænenavn før, og falder derfor let i fælder. 

Hold det simpeltUndgå specialtegn (Æøå) 
SeriøstUndgå registreret varemærker
Beskrivende/BrandableUndgå for lange domænenavne

Noget af det vigtigste jeg vil pointere er at du helst skal undgå specialtegn som Æ-Ø-Å i dit domænenavn. Det skyldes at det ikke kan vises ordentlig i browseren og folk fra udlandet ikke vil have mulighed for at skrive dem. Derfor anbefaler vi at du finder et domænenavn uden Æ-Ø-Å eller køber to domænenavne – en variation med og en uden.


Eksempel på køb af domæne med og uden specialtegn

Har du valgt at lave en blog med navnet “Grønnehavelåger.dk” vil de fleste browsere ikke kunne håndtere ø og å og det vil derfor blive en omgang kryptisk volapyk i browseren. Den bedste løsning her er at købe to domænenavne. Både varianten med specialtegn og den uden.

Ved at købe begge domænenavne kan du have installeret din blog på “Groennehavelaager.dk” også blot sætte domænet “Grønnehavelåger.dk” til at viderestille til versionen uden specialtegn. Derved vil de folk der skriver “Grønnehavelåger.dk” i deres browser stadig komme ind på din side.

Det vil jeg vise hvordan du gør i en særskilt guide.

Webhosting – systemet bag det hele

I denne guide er webhosting udbyderen det sted, hvor vi også køber domænet. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i Simply.com (Tidligere Unoeuro), som jeg har haft brugt i mere end 10 år efterhånden.

De har altid været kendetegnet for god kvalitet, god service og ikke mindst gode priser. Derfor går mine kraftigste anbefalinger til Simply.com. 

Trin 1

Når du går ind på Simply.com er dette det første syn som du vil møde. Her starter vi ud med at trykke på knappen markeret med rød. “Bestil dit nye webhotel”.

Trin 2

Det første du skal gøre her er at du skal vælge dit domænenavn – det kan være en god ide at have gjort sig nogle tanker om dette inden. Her indtaster du det ønskede navn til dit domæne og lader siden tjekke om dette navn er ledigt. 

Hvis domænet er ledigt kommer siden til at se sådan her ud.

Det er en helt klassisk bestillingsside, som ikke kræver den store forklaring. 
Simply Rabatkode

Hvis du kigger i feltet markeret med rødt til venstre kan du se jeg har skrevet “3GRATIS”, hvilket giver dig 3 måneders gratis webhosting oven i hatten helt uden omkostninger. 

 

3GRATIS

Installer WordPress – Sådan gør du

Nu er vi kommet til det punkt hvor vi skal have installeret WordPress, og bare rolig! Det er lige til. En af fordele ved at bruge Simply.com er at de har en såkaldt “1-click-installer”, som gør det muligt at installere WordPress på din hjemmeside med et enkelt klik.

Når du er logget ind på Simply.com og valgt dit domæne navn vil du møde en oversigt der ser sådan her ud – her vælger du ude i venstre side menupunktet “1-click”. 

Når du har gjort det kommer du ind på en side der viser en række forskellige vokse, hvor du vælger “Wordpress”.

Her på siden begynder du at udfylde dit ønkset brugernavn, password, din email, navnet på din hjemmeside også hvilket sprog du ønsker den på.

Derefter trykker du “Installer WordPress nu”.

TILLYKKE! Du har nu oprettet din egen blog! Nu er det tid til at sætte den op, som du ønsker det! Der er mange forskellige måder at sætte en WordPress side op på, men vi vil tage udgangspunkt i en simpel blog som mange ønsker.

Skriv et svar